KURUMSAL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORLAMASI

Kurumsal Sürdürülebilirlik veya Kurumsal Sosyal Sorumluluk Raporlaması işletmelerin genellikle sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk kapsamındaki çalışmalarını derleyerek yıllık olarak hazırlayıp, tüm paydaşlarıyla şeffaf bir ortamda paylaştıkları, sürdürülebilirlik anlayışını iş süreçlerine nasıl dahil ettiklerini ifade eden bir rapordur. Global Reporting Initiative (GRI)’a göre sürdürülebilirlik raporlaması bir işletmenin, günlük etkinliklerinin neden olduğu ekonomik, çevresel ve sosyal etkileri hakkında yayınlandığı bir rapordur. Bir sürdürülebilirlik raporu ayrıca, kurumun değerlerini ve yönetim modelini de kapsamaktadır. Dolayısıyla, sürdürülebilirlik raporlaması kurumlara; ekonomik, çevresel ve sosyal konularda performanslarını ölçmek, anlamak, açıklamak ve sonrasında bu konularda stratejik hedefler koymak ve değişimi etkin yönetebilmek bakımından yardımcı olmaktadır.

Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlaması Neden Önemlidir?

Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporu’nun hazırlanmasının ve yayınlanmasının iki temel amacı ve faydası olduğu ifade edilmektedir. Bunlardan ilki kurumun mevcut ekonomik, çevresel ve sosyal boyutlarını değerlendirmek, ikincisi ise kurumun çabalarını, çalışmalarını, sürdürülebilirlik gelişimini ve kritik sürdürülebilirlik unsurlar üzerinde yarattığı etkileri paydaşlarına açıklamaktır. Dolayısıyla sürdürülebilirlik raporlaması kurumlara; şeffaf paydaş ilişkileri ve iletişimi oluşturmak, ekonomik, çevresel ve sosyal konularda performanslarını ölçmek, anlamak, açıklamak ve sonrasında bu konularda stratejik hedefler koymak ve değişimi etkin yönetebilmek bakımından yardımcı olmakta ve kurumun finansal ve finansal olmayan performanı arasında bütünleştirici bir unsur görevi görmektedir. Böylece şirketler, sürdürülebilir kalkınmaya yaptıkları katkıları, sürdürülebilirlik raporunda kanıtlayabilmektedirler.

Sürdürülebilirlik Raporlaması’nın işletmelere sağladığı faydalar arasında;

  • Yıllık finansal olmayan performans ölçümünün yapılabilmesi
  • Olumsuz çevresel, sosyal ve yönetsel etkilerinin azaltılması için aksiyon ve iyileştirme çalışmalarının takip edilmesi
  • Kurumsal itibarın ve marka değerinin ve imajının artması
  • Sektör ve rekabet avantajı yaratması
  • Kurumun vizyon, misyon ve hedeflerine ulaşmasını kolaylaştırması
  • Güçlü paydaş ilişkilerinin ve iletişiminin sağlanması
  • Sürekli iyileştirme ve yalın felsefesinin tamamlayıcılığının sağlanması
  • Güçlü dökümantasyon sisteminin desteklenmesi

maddeleri yer alırken, büyük firmaların her yıl sürdürülebilirlik raporlaması yapmalarının temel sebepleri de bunlardır.

Sürdürülebilirlik raporu, işletmelerin belirli periyotlarla yaptığı diğer raporlardan farklı bir metodolojiye sahiptir. Hazırlanacak raporun hem şirket hem de paydaşlar için maksimum fayda sağlaması ve ilgili tarafları memnun edebilmesi için, raporlama sürecinde görev alacak departmanların ve departman sorumlularının kurumsal sürdürülebilirlik raporlama eğitimi alması da, yayınlanacak çıktının bu metodolojiye uygun olarak hazırlanmasını kolaylaştırırken, sürdürülebilirlik anlayışının firma kültürü haline gelmesinde de önemli bir rol oynayacaktır.

Zeugma Akademi olarak kapsamlı Kurumsal Sürdürülebilirlik Eğitimi ve Sürdürülebilirlik Raporlama Eğitimi hizmeti veriyor olup, konuyla ilgili bizimle her zaman iletişime geçebileceğinizi belirtiriz.

Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Hizmetlerimiz

İşletme öncelikli konularının belirlenebilmesi için tüm paydaşlar genelinde anket çalışmasının yürütülmesi, sonuçların değerlendirilerek rapor konularının ve ana başlıklarının belirlenmesi

Gerekli verilerin belirlenmesi, toplanması ve analiz edilmesi,

Belirlenen öncelikli konular ağırlıklığında ve diğer temel raporlama konuları kapsamında, tüm departmanlarla süreç bilgilendirme ve içerik şekillendirme workshopları planlanarak; raporlama yılı içerisinde gerçekleşmiş olup raporda öne çıkabilecek yatırımları, ödül ve belgelendirmeleri, devreye alınan uygulamaları, iyileştirme çalışmalarını ve işletmenin sürdürülebilirlik ve ilgili yönetim sistemleri çerçevesinde ortaya koyduğu önemli faaliyetlerin belirlenmesi, derlenmesi, mümkünse sayısal verilerle anlamlandırılarak rapor başlıklarının ve içeriğinin şekillendirilmesi,

Paydaşların anket, form, taahhüt gibi döküman ve çeşitli iletişim kanalları ile raporlama sürecine ve içeriğine dahil edilmesi,

Gerekli hesaplamaların yapılması, mevcut sayısal verilerin anlamlandırılıp yorumlanması ve görselleştirilmesi,

Destek dökümantasyon çalışmalarının (sürdürülebilirlik politikası, sürdürülebilirlik taahhütü vb) yürütülmesi,

Global Report Initiative (GRI) standartlarının ve belirtilen kuralların rapora dahil edilmesi,

Gerektiğinde Türkçe ve İngilizce çeviri desteği sağlanması faaliyetlerini kapsamaktadır.

Sürdürülebilirlik (CSR) Raporlama sürecini tamamlayan Ecovadis Sürdürülebilirlik Değerlendirmesi, sürdürülebilirlik stratejisinin belirlenmesi, sürdürülebilirlik risk ve fırsat analizi, Yönetim Sistemleri’nin kurulması, kurumsal sosyal uygunluk, süreç yönetimi, sürekli iyileştirme ve yalın felsefesinin kurulması benimsenmesi ve uygulanması gibi bir dizi destek sürdürülebilirlik, sosyal sorumluluk ve sorumlu üretim faaliyetleri konusunda danışmanlık hizmetleri veriyor olup, konuyla ilgili bizimle her zaman iletişime geçebileceğinizi belirtiriz.