YALIN ÜRETİM ve 6 SİGMA DANIŞMANLIĞI
Yalın üretim üretkenlikten ödün vermeden üretim sistemindeki israfları azaltmak için bir teknikler bütünüdür. Müşteri, ürün veya hizmet için ne kadar ödeyecekleri konusunda neyin değerli olduğunu tanımlar. Yalın yönetim sayesinde, değer katmayan her şeyi kaldırarak veya azaltarak katma değer oranı arttırılır.
Yalın Üretim Nedir? Nasıl Uygulanır?
Yalın’ın genel anlamı, israfları tanımlamaya ve ortadan kaldırmaya yardımcı olan bir dizi araçtan oluşmasıdır. Bu israf, iş yüklerinde aşırı yük ve dengesizlik nedeniyle yaratılabilir. İsrafların herhangi bir sistemden uzaklaştırılması, kaliteyi ve üretim süresini iyileştirirken, maliyeti de düşürür
Yalın Üretim, süreçlerdeki israfları elemine ederek maliyet ve üretim zamanını düşüren ve kaliteyi artıran sistematik bir yaklaşımdır.İlk olarak Toyota tarafından geliştirilen ve uygulanan Yalın Yönetim, bir yönetim felsefesi olarak bugün üretimin yanında birçok farklı hizmet sektöründe de (sağlık, eğitim ve finans gibi) uygulanmaktadır.
Yalın Üretim Danışmanlığı, Yalın dönüşümü gerçekleştirmek isteyen kuruluşlarda, gerekli olan kültürel değişimi başlatmak için yalın üretim yaklaşımlarını, prensiplerini ve hedeflerini katılımcılara aktarmak. Yalın Üretimin temel taşı olan israfın anlaşılmasını sağlamak amacıyla gerçekleştirilmektedir.
YALIN ÜRETİM DANIŞMANLIK KONULARI
KAIZEN (Sürekli İyileştirme)
Doğu kültüründe sürekli bitmeyen iyileştirme anlamına gelen KAİZEN, küçük küçük de olsa iyileştirmelerin sistematik bir biçimde gerçekleştirilmesi ve alışkanlık haline getirilmesi yöntemidir. Ayrıca; iyileşme için büyük yatırımlar gerektirmeyen, tüm personelin yaratıcılıklarını ön plana çıkartan, çalışanlar tarafından uygulandığı için benimsenmesi kolay olan bir yöntemdir.
5S İşyeri Organizasyonu
5S uygulamaları ile daha tertipli, daha düzenli ve daha temiz iş alanları oluşturularak maliyetler azaltılır, verimlilik artırılır, iş güvenliği ve motivasyon sağlanır. Yalın üretim uygulamalarının temeli olan ve işyeri organizasyonu olarak adlandırılan 5S’in hedefi, kültürel bir değişim yaratarak, işyerindeki malzeme ve bilgi akışının hızlı ve doğru olmasını sağlamaktır.
VSM (Değer Akış Haritalama)
Geleneksel üretim yöntemleri makinaların ve operatörlerin sürekli çalıştırılmasını öngörmektedir. Bu durum kuruluşun stoklarının ve maliyetlerinin artmasına neden olmaktadır. Yalın üretim müşteri memnuniyetini sağlamak için 3 temel hedefe odaklanmaktaydı: hızlı, kaliteli ve düşük maliyetli üretim. Bunların gerçekleşmesi kuruluşta kültürel bir dönüşüm sağlanması ile mümkündür.
TPM (Toplam Verimli Bakım)
TPM, üretim ve hizmet süreçlerinde, tüm çalışanların katılımı ile, otonom bakımı öngören, arıza giderme değil önleme yaklaşımını benimseyen, makine ve ekipman etkinliğini en üst düzeye getiren bir bakım yönetimi yaklaşımıdır. TPM, kayıpların azaltılması ve verimliliğin arttırılması için kullanılan bir yöntemdir.
SMED (Hızlı Kalıp Değişimi ve Ayar Zamanı Kısaltma)
Toyota tarafından geliştirilen ve dünyada değişik sektörlerden birçok firmanın geliştirme ve maliyet düşürme yöntemi olarak uyguladığı Yalın Üretim (Toyota Üretim Sistemi) araçlarından biri olan SMED (Single Minute Exchange of Die – Tekli Dakikalarda Kalıp Değiştirme) yöntemi hakkındaki danışmanlıktır.
KANBAN (Üretim Kanbanı)
Yalın Yönetim felsefesinin önemli noktalarından birisi prosesteki sürekli akışın sağlanmasıdır. Sürekli akış Çekme Sistemi ile sağlanır ve bir sonraki proses adımı ihtiyaç duymadığı sürece bir önceki adımın kesinlikle üretim yapmaması olarak tanımlanır. Yani müşteri istemediği sürece asla üretim yapmamak ya da hizmet sunmamak olarak tanımlanır.
Poka Yoke
Problem çözme kültürünün kuruluşun her düzeyinde anlaşılmasını sağlamak. Kuruluşların verimliliğini azaltan problemlerinin çözülebilmesi ve sürekli iyileştirmenin sağlanması için en temel problem çözme tekniklerini katılımcılara aktarmak. Bu yaklaşımların ve tekniklerin örnek uygulamalar ile anlaşılmasını sağlamak.
JIT
Adını İngilizce “Just In Time” kelimelerinin baş harflerinden alır ve “Tam Zamanında Üretim” anlamına gelir. Doğru ürünün istenen miktarda ve doğru zamanda üretilmesi için sistematik bir yaklaşımdır.
JIDOKA
Japonca bit sözcük olan JIDOKA insan eli ile otomasyonu ifade der. JİDOKA çalışanların her zaman hata yapabileceğini ancak bu hatalardan dersler çıkararak bu hataların tekrarının önlenebileceği ve sıfır hatalı üretimin mümkün olabileceğini öngörür.