Sosyal Uygunluk Nedir?
Sosyal uygunluk, bir işletmenin çalışanlarına ve çevreye nasıl davrandığının ve sosyal sorumluluk kavramını kendi içinde ve etki alanlarında nasıl uyguladığının göstergesi olarak ifade edilmektedir. Günümüzde markalar satın alma yaparken, sadece fiyat-performans kıstaslarına göre değil, işletmenin sosyal uygunluk ve sosyal sorumluluk seviyesine göre de tercih yapmaktadırlar. Birçok önemli işletme, tedarik zincirindeki diğer işletmelerin sosyal uygunluk standartlarına göre hareket etmesini beklemektedir. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde artan tedarik zinciri ve üretim imkanları ile birlikte, bazı toplumsal ihtiyaçlar baş göstermektedir. Bu noktada, ürünlerin üretim sürecinde hangi koşullar altında işlem gördükleri, kaliteyi belirleyen unsurlar arasında önemli bir değer haline gelmektedir.
Sosyal Uygunluk kriterleri kısaca işletmenin bulunduğu ülke iş kanunları, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı, çevre kanunları ve işletmenin iş yaptığı markanın Sosyal Uygunluk Standartları’ndan ibarettir.
Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS) Nedir?
Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS), bir şirketin sosyal olarak kendisine, paydaşlarına ve kamuya hesap verebilir olmasını sağlayan uygulamalarda bulunuyor ve iş süreçlerini bu bilinçle yürütüyor olması anlamına gelmektedir. KSS aynı zamanda kendi kendini düzenleyen bir iş modelidir. Kurumsal Sosyal Sorumluluk; Kurumsal Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir İş, Sorumlu İş olarak da adlandırılabilmektedir.
Kurumsal Sosyal Uygunluk kapsamının en önemli maddelerinden biri de Kurumsal Sosyal Sorumluluk olduğundan, firrmalar bu iki kavraı birlikte benimsemekte ve çalışmalarını paralel uygulamalarla sürdürmektedirler. KSS bilinci yüksek bir firmanın Kurumsal Sosyal Uygunluk modeli oluşturması için gereken temel altyapı sağlanmış olacaktır.
Sosyal Uygunluk Denetimleri
Sosyal uygunluk denetimleri, markalara ait ticari ürünlerin, hammadde girişinden başlayarak tüketiciye ulaşıncaya kadarki tüm aşamalarda, süreçleri yürüten işletmelerin, uluslararası, ulusal ve yerel tüm kanunlara uygun davranmalarının yanı sıra sosyal, fiziksel ve çevre koşullarını da kontrol altına almasını sağlayan yönetim sistemleridir.
Bir işletmenin sosyal uygunluk standartlarını karşıladığından emin olmak için, o işletmeye sosyal uygunluk denetimi yapılması gerekebilmektedir. Sosyal uygunluk denetimi aynı zamanda “Etik Denetim” olarak da adlandırılmaktadır. Bu denetimler işletmelerin Sosyal Uygunluk kapsamındaki çalışmalarını ve dökümante edilmiş bilgilerini inceleyerek, firma mevcut durum analizi yapılmasına ve paydaşlarıyla paylaşabilmelerine, aynı zamanda rakipleriyle kıyaslama yaparak sektörde öne çıkmasına olanak sağlamaktadır.
Günümüzde global ve yerel markalar, tedarik zincirlerinin üretim tesislerinde belirli kanun ve standartların uygulanıp uygulamadıklarını belirlemek ve bunu derecelendirmek için Sosyal Uygunluk Denetimleri yaptırmaktadırlar. Özellikle tedarikçilerinin sosyal uygunluğu, birçok işletme için önemli bir kriter olup; tedarikçi seçme ve performans değerlendirme konusunda öncü maddelerden biri haline gelmiştir.
Sosyal uygunluk denetim hazırlıkları firmanın büyüklüğü, süreçleri, mevcut konumu ve bulunduğu sektöre göre değişmekte olup 6-12 hafta arasında sürebilmektedir. Sosyal uygunluk denetimini başarıyla atlatmak, sosyal sorumluluk ve sosyal uygunluk bilincini işletme kültürü haline getirebilmek için işletme içi etik uygulamalarını sözleşme, belge, sertifika, taahhüt, politika, uygulama kayıtları gibi güçlü kanıt dökümantasyon ile desteklemeleri gerekmektedir. Bu sürecin ilk ve en önemli adımı önce çalışanlarına sonra da diğer paydaşlarına bu bilinci aşılamak ve benimsetmektir.
Sosyal uygunluk denetim ve raporlama süreçleri bağlamında çalışma yapan bazı kuruluşlar; ICS / Clause Sociale, WRAP / Worldwide Responsible Accredited Production, BSCI / Business Social Compliance Initiative, SEDEX – SMETA /Supplier Ethical Data Exchange, ETI /Ethical Trading Initiative olarak örneklendirilebilmektedir.
Kurumsal Sosyal Uygunluk Denetimleri Kapsamı
1- Çocuk İşçilik
2- Zorla Çalıştırma
3- Çalışma Saatleri
4- Ödemeler ve Haklar
5- Ayrımcılık
6- Birleşme ve Toplu Görüşme Özgürlüğü
7- İş Sağlığı ve Güvenliği
8- Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele
9- Disiplin Uygulamaları
10- Çevre
11- Tedarik Zinciri Yönetimi ve Uygulamaları
12- İnsan Hakları
13- Yönetim Sistemleri
14- Kurumsal Sosyal Sorumluluk
Sosyal Uygunluk Denetimleri Neden Önemlidir?
Sosyal Uygunluk veya Kurumsal Sosyal Sorumluluk gibi alanlarda, uluslararası geçerliliği olan belgelerle onaylanmış işletmeler, dünya pazarına daha kolay açılabilmekte ve tedarik zincirini genişletebilirken, mevcut paydaşlarıyla da kalıcı ilişkilerini güçlendirebilmektedirler. Faaliyet gösterilen sektör ne olursa olsun, kurulacak ticari ilişkilerde sertifikasyon süreçleri, güven teşkil etmektedir.
Sosyal Uygunluk Denetimleri ve sonucunda alınan sertifikalar, işletmelerin denetimi gerçekleştiren kurumun veri tabanlarına kayıt olmalarını sağlamaktadır. Bu veri tabanları, sertifikasyon kuruluşlarında, Sosyal Uygunluk Denetimleri için onay alan yüzbinlerce farklı firmayı bir araya getirmektedir. Böylece firmalar kendi rapor ve analizlerini bir sisteme entegre edip, farklı firmaların da uygulamalarını inceleme ve kurumsal işbirliklerine dahil olabilmektedirler.
Kurumsal Sosyal Uygunluk Hizmetlerimiz
Zeugma Akademi olarak, işletmenizde “Sosyal Uygunluk” ve “Sosyal Sorumluluk” bilinci oluşturma, geliştirme ve güçlendirme kapsamında hizmet vermekteyiz.
Kurumsal Sosyal Uygunluk Denetimleri’ne hazırlık sürecinizdeki;
– Firma mevcut durum ve süreç analizi,
– Kurumsal Sosyal Uygunluk ve Kurumsal Sosyal Sorumluluk eğitimi,
– Döküman ve kayıt inceleme, eksiklik tespiti ve tamamlama,
– Destek döküman, taahhüt oluşturma,
– Paydaşlarla iş birliği içinde planlanabilecek sosyal sorumluluk projeleri yürütme,
– İç tetkik (ön denetim) planlama,
– Denetim hazırlık aksiyon planı oluşturma,
– İyileştirme çalışmaları, tamamlayıcı uygulama ve proje araştırma,
– Denetim sonucu düzeltici iyileştirici faaliyet planlama ve uygunsuzluk giderme
temel başlıklar altında, kurumsal sosyal uygunluğun sağlanması ve tescillenmesi için gerekli tüm aşamalarda danışmanlık hizmeti sunmaktayız.
Kurumsal Sosyal Uygunluk kültürünün benimsenmesi kapsamında süreci güçlendirecek “Yönetim Sistemleri Belgelendirme”, “Süreç Yönetimi Danışmanlığı”, “Kurumsal Risk Yönetimi” ve tamamlayıcı “Eğitim” hizmetlerimiz için bize ulaşabilirsiniz.