ISO 50001:2018 ENERJİ YÖNETİM SİSTEMİ

Günümüzde üretim her geçen gün artmakta buna paralel olarak ise enerji kaynakları azalmaktadır. Üretimin artışı ile birlikte sanayilerde enerji kaynaklarının etkin kullanımı, enerji tasarrufu, enerji verimliliği, geri kazanım, tekrar kullanım kavramları önem kazanmaktadır. Bütün bunlar göz önüne alındığında bir enerji tasarrufuna gidilmesi ve bir enerji yönetim sistemi oluşturulması kaçınılmazdır.

 Enerji yönetimi, güvenlikten, üretim kalite ve miktarından, çevresel sorumluluklardan taviz vermeden enerjinin verimli kullanımıdır. ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Standardı, organizasyonların enerji verimliliğini yükseltmek için gerekli olan, süreç ve sistemleri oluşturmalarını, bu süreç ve sistemlerin uygulanmasını ve sürdürülebilirliğini sağlamaktadır. Standart tüm enerji türlerini kapsar. Kuruluşların tamamını etkin enerji yönetimine, maliyetlerin azaltılmasına ve çevreye karşı duyarlılığa teşvik eder.

ISO 50001:2018 ENERJİ YÖNETİM SİSTEMİNİN FAYDALARI

•    Enerji tasarrufu / verimliliği, enerjinin etkin kullanımı / geri kazanımı gibi kavramlar işletme bünyesindeki her birim için önemli hale gelmiştir.

•    İşletme çalışanlarının enerji kullanımı konusundaki farkındalığı artmıştır. Böylelikle, herkes daha az enerji ile daha fazla iş yapacak bilince erişmiştir.

•    ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi danışmanlığı ile beraber işletmede enerji kullanımındna kaynaklanan doğrudan ve dolaylı maliyetlerin önemli ölçüde azaldığı görülmektedir.

•    ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi danışmanlığı alan işletmeler, enerji ile ilgili diğer standartlara ve bu konudaki yasal süreçlere daha hızlı entegre olabilmektedir.

•    İşletme bünyesindeki her türlü makine, ekipman ve teçhizatın enerji kullanımı sürekli olarak takip edilebilmektedir. Böylelikle, işletme genelinde günlük, aylık ve yıllık enerji performansı kontrol altında tutularak raporlanabilmektedir

•    ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Danışmanlığı ‘nın çevreye sağladığı en büyük fayda ise, işletmenin daha az enerji tüketmesini sağladığı için çevreye daha az sera gazı emisyonu salınması olacaktır.

•    ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi danışmanlığı sayesinde işletme yönetimi, enerji ile ilgili konularda daha hızlı karar alma kabiliyetine kavuşmaktadır.

•    Enerji Yönetim Sistemi’nin en iyi şekilde işleten kurumlar, teknolojik gelişmelere daha hızlı ve kolay bir şekilde ayak uydurabilmektedir.

ISO 50001:2018 ENERJİ YÖNETİM SİSTEMİ DANIŞMANLIK İÇERİĞİ

Zeugma Akademi, danışmanlık süreci boyunca, operasyonların, kaynakların etkin ve verimli kullanılmasından, enerji verimliliğini arttıracak önlemlerin alınmasına, enerji performansını arttırmaya yönelik is süreçlerinin tanımlanmasına Enerji Yönetim Sisteminin geliştirilmesi ve uluslararası standartlara uygun seviyeye ulaştırılması için 5 aşamalı bir süreçte danışmanlık hizmeti vermektedir. Kurumların talebi doğrultusunda, sistemin kuruluşu amacıyla aşağıdaki aşamaların her biri tek tek veya bir bütün olarak yürütülebilir.

1. Aşama: Durum Analizi: Mevcut sistemin ve iyileştirme gerekliliklerinin tespiti amacı ile aşağıdaki çalışmalar yürütülerek kapsamlı bir rapor hazırlanır.

ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Standart gereklilikleri doğrultusunda kurum iş süreçlerinin ve mevzuat gereksinimlerinin, izinlerin incelenmesi ve kurumu ilgilendiren yasal gerekliliklerin ve alınması gereken izinlerin belirlenmesi.
Proses bazında enerji tüketiminin incelenerek, yine proses bazında yapılacak iyileştirmelerin önerilmesi.
Enerji yönetimi konusunda Organizasyon Sistemi, Sorumluluk ve yetkilerde yapılması gerekenlerin tespit edilmesi,
ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi gereği hazırlanması gereken dokümanların belirlenmesi,
Enerji Yönetim Sistemi önerilerimizin hazırlanması,
Uygulama planını içeren raporun hazırlanması.

2. Aşama: Enerji Verimliliği Etüdü – İlk adım olarak işletmenin enerji verimliliği durumunun ortaya çıkarılması için kuruluş ile anlaşma doğrultusunda arzu edilirse Zeugma Akademi tarafından Enerji Verimliliği Etüdü yapılır. Kuruluşlarda iki farklı etüt yapılabilir.

Çerçeve Etüt( Ön Enerji Verimliliği Etüdü): Bir anlamda performans testine benzer. Amaç işletmenin genel enerji büyüklüklerine ulaşmak ve çeşitli yönlendirme kriterlerini saptamaktır. Sonucunda belli yeni hedefler elde edilmelidir.

Yoğun Etüt (Detaylı Enerji Verimliliği Etüdü): Kuruluşun gerçekleştirdiği tüm enerji hareketini incelemek, ölçmek, bunlardan hareketle enerji verimliliği artırıcı projeleri oluşturmak, teknik ve finansal analizlerini gerçekleştirerek, işletmeye bir yol haritası çıkarmak adımlarının bütünüdür.

3. Aşama: Eğitimler – Zeugma Akademi kurum bünyesinde ortak algıda bir Enerji Yönetimi bilinci yaratmak, sistemin kuruluşuna katılımlarını sağlamak ve ISO 50001 Enerji Yönetim Sisteminin kurulması ve uygulamaya alınması amacıyla aşağıdaki temel eğitimleri kurum kültürüne ve ihtiyaçlarına uygun olarak kuruma özel örnekler ile yeniden tasarlayarak verir.

ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Eğitimi

Enerji Verimliliği Eğitimi

Enerji Mevzuatları Eğitimi

İç Denetim Eğitimi

4. Aşama: Sistem Kurulumu: Durum Analizi ve eğitim sonrasında sistemin kurulması süreci, danışmaların kurumu ziyaretleri sırasında yapılacak toplantılarla yürütülür. Sistem ve kuruma özgü gereklilikleri doğrultusunda hazırlanması gereken süreç haritaları, prosedürler, kontrol planları ve talimatlar, Zeugma Akademi proje danışmanı liderliğinde oluşturulacak olan proje grubu ile tüm süreçlerin iyileştirilmesi hedeflenerek gözden geçirilip hazırlanacaktır. Zeugma Akademi danışmanlık hizmeti mail üzerinden yapılmaz. Sistemin uygulamada takibi bu aşamanın bir parçasıdır.

5. Aşama: Son Denetim ve Değerlendirme: Kurumun kendi yürüteceği iç denetimlerin tamamlanmasını takiben, proje danışmanı haricinde, yine bir Zeugma Akademi bir danışmanı tarafından uygulamaya geçmiş olan sistem belgelendirme denetimine benzeyen bir son denetim ile gözden geçirilir. Eksiklikler ve iyileştirilmesi gereken noktalar raporlanır.